sâmbătă, 2 ianuarie 2010

Actorii Dell'Arte in DON PASQUALE - 12 MARTIE ora 18:30Spectacolul regizat de Rares Zaharia preia formula consacrata a operei bufe compusa de Gaetano Donizetti in 1842, prezentata insa intr-o viziune regizorala noua. Specificul acesteia este dat de imbinarea artelor, muzica fiind completata cu secvente de teatru si de film mut jucate de actorii companiei Dell’Arte.
Scenografia spectacolului este realizata de Adriana Urmuzescu. Participa orchestra si corul ONB, pregatit de maestrul Stelian Olariu. Spectacolul va fi dirijat de Tiberiu Soare.

Roluri consacrate precum Arlechino, Colombina, Pantalone, Scapino sunt integrate in desfasurarea spectacolului. Actorii pun in scena povestea „Don Pasquale” in maniera specifica Commediei dell’Arte, regasita si in filmul mut. Personajele devin astfel proiectii ale solistilor operei.

Referindu-se la colaborarea dintre Opera Nationala Bucuresti si Compania de teatru Dell’Arte, Irina Macovei, asistenta de regie a d-lui Rares Zaharia a declarat: „Montarea presupunea personaje de Commedia dell’Arte iar activitatea d-lui Mihai-Gruia Sandu reprezinta o referinta pentru acest gen, astfel ca a fost rugat sa ne recomande persoanele potrivite, iar dumnealui ne-a indreptat atentia catre compania de teatru Dell’Arte. Ulterior, decizia a apartinut d-lui Zaharia, iar colaborarea cu trupa s-a concretizat.

Din distributie fac parte: Sorin Draniceanu (invitat), Mihnea Lamatic (Don Pasquale), Florin Simionca, Vicentiu Taranu (Malatesta), Florin Ormenisan (invitat), Valentin Racoveanu (Ernesto), Irina Iordachescu, Mihaela Stanciu (Norina), Paul Basacopol, Vasile Chisiu (Notarul),Smaranda Gabudeanu/ Ana Craciun - Colombina, Cosmin Sofron- Arlechino, Radu Craciun - Pantalone, Sabin Dan Anghel – Scapino.

SOPRANA AURELIA FLORIAN

ŞI TENORUL BOGDAN MIHAI

TRIUMFĂ ÎN DON PASQUALE

DE GAETANO DONIZETTI

PE SCENA ONB - 22 ianuarie 2010Marelui succes recent al sopranei Aurelia Florian şi al tenorului Bogdan Mihai, în operele superbe, dar rareori interpretate de Gaetano Donizetti, Parisina d’Este şi Gemma di Vergy, ambii salutaţi de presa naţională şi internaţională, ca mari revelaţii, li s-a adăugat triumful lor în Don Pasquale de acelaşi compozitor, în care apăreau pentru prima dată pe scena Operei Naţionale Bucureşti. Fiecare arie, splendidul lor duet din actul al III-lea, au declanşat ovaţiile publicului, care i-a aclamat îndelung pe parcursul şi la finele spectacolului.
Aurelia Florian a cunoscut, în toamna trecută, pe scena Operei Naţionale Bucureşti, un succes de răsunet internaţional în opera Celan de Peter Ruzicka, prezentată în cadrul Festivalului Internaţional George Enescu sub bagheta compozitorului, în timp ce Bogdan Mihai a declanşat entuziasmul general în rolul Don Ramiro din La Cenerentola şi în cel al Contelui Almaviva din Il Barbiere di Siviglia de Rossini, înainte de a se acoperi de ovaţii în acest rol la Staatsoper din Stuttgart, ca şi în rolul tenorului italian din noua punere în scenă a operei Der Rosenkavalier de Richard Strauss.
Alături de noile staruri ale liricii noastre, formate de celebra soprană Mariana Nicolesco, nu mai puţin meritorie şi generos aplaudată de sala arhiplină a fost intervenţia celorlalţi interpreţi: Mihnea Lamatic în rolul Don Pasquale, Vicenţiu Ţăranu în Malatesta, Vasile Chişiu în rolul Notarului, întreaga distribuţie şi corul fiind susţinute cu vervă de orchestra Operei Naţionale Bucureşti, dirijată de Tiberiu Soare.Un comentariu:

  1. Buna ziua
    Imi cer scuze ca va deranjez insa va scriu pentru a va propune sa facem un schimb de linkuri - 3 way link exchange - in sensul ca eu voi pune linkul dumneavoastra pe http://i-love-iasi.blogspot.com/ iar dumneavoastra imi adaugati un link catre http://iasi365.com cu titlul Program liga 1.
    Daca doriti sa facem schimbul doresc sa-mi spuneti titlul linkului dumneavoastra( adresa mea de mail este iacob_ctin@yahoo.com).
    O zi buna va doresc

    RăspundețiȘtergere